Kącik Kulinarny

Przepisy kulinarne naszych studentek

Jabłka w cieście – przepis kol. Jadzi C.
6 -8 jabłek
2 łyżki masła
3 żółtka
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
1,5 szklanki maki wrocławskiej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek śmietany lub mleka

Jabłka: obieramy, wydrążamy środek , kroimy na ok. 1 cm plastry, przesypujemy cukrem waniliowym i skrapiamy alkoholem – zostawiamy na ok. 2 godz.
Ciasto: masło rozpuszczamy, studzimy, dodajemy 3 żółtka, sól, cukier waniliowy, śmietanę lub mleka, zlewamy sok od jabłek, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, moczymy w tym jabłka i smażymy.

Tatar z awokado:
3 awokado
3 czerwone cebule
3 ogórki kiszone
sól, pieprz
magii w płynie

Rolada z indyka:
1 kg fileta z indyka
1/2 kubka 30% śmietanki (ok. 160 ml)
½ paczki żelatyny
½ łyżki soli peklowej

Przyprawy : sól , pieprz, zioła ( można dodać np. koperek, zieloną pietruszkę, paprykę wg uznania)

Sposób przygotowania:
Filet podzielić na połowę:
 Połowę zmielić , a drugą połowę pokroić w kostkę. Zmieloną część przyprawić, dodać śmietankę i  wyrobić. Następnie dodać filet pokrojony w kostkę, wyrobić, dodając ½ paczki suchej żelatyny – wymieszać. Uformować wałek włożyć do rękawa do pieczenia , zawinąć w „cukierek”.
Piec w nagrzanym piekarniku 1800 C ok. 35 – 40 min. Roladę wystudzić i pokroić. Można podawać na ciepło  lub na zimno z sosami : czosnkowym. Koperkowym wg uznania. Smacznego.

Antygrypina do picia:
1 ząbek czosnku
1 mała obrana cytryna bez pestek
2 czubate łyżki miodu
1 obrany grejpfrut przekrojony na 2 połówki ( pestek nie usuwać) działają jak cistrosept
800 g wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Miksować 1,5 sek na najwyższych obrotach.
Uzupełnić wodą, wymieszać. Gotowe. Doskonały na przeziębienie, wtedy pić na ciepło gotowy napój podgrzać. Czas 3 min. Temp.50 0 C. Działa jak antybiotyk.

Zupa krem z selera naciowego
Składniki:
500 g selera naciowego, pokrojonego na mniejsze kawałki
1 średnia cebula
15 g masła
700 g wody
1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
80 g sera gorgonzoli lub rokpol
100 ml śmietanki
grzaneczki

Przygotowanie:
1.Cebulę rozdrabniamy , dodajemy masło i podsmażamy 2 min.
2.Dodajemy seler i podsmażamy 2 min.
3.Dodajemy wodę, kostkę , przyprawę uniwersalną, sól i pieprz. Gotujemy  25 min.
4.Miksujemy
5.Dodajemy ser i  śmietanę i mieszamy i delikatnie zmiksować
6.Podajemy z grzankami

Smacznego

Warsztaty kulinarne
2 lutego br. grupa seniorów została zaproszona do Zespołu Szkół Technicznych im. E. Kwiatkowskiego na warsztaty kulinarne – Mączne pyszności – pierogi. Zajęcia prowadziła p. Małgorzata Piaskowska nauczyciel Technikum żywienia i usług gastronomicznych tejże szkoły. Zajęcia były prowadzone razem z uczniami. Uczestnicy warsztatów poznali przepisy na lepienie ciasta na pierogi. Są różne metody , rodzaje farszów, rodzaje mąki i tradycje związane z lepieniem pierogów. Pod fachowym okiem p. prof. i filmu lepiłyśmy pierogi. Młodzież przygotowała farsz serowy i gotowała je. Wspólna degustacja z dyrektor Zespołu Szkół p. mgr Anną Matysiak i uczniami była podsumowaniem wspólnej pracy. Sprzęt i profesjonalnie wyposażona kuchnia tej szkoły to priorytet.
Za gościnność i integrację z młodzieżą seniorzy serdecznie dziękują.
Zapraszamy na Youtube

26.10.2018 r.zostaliśmy zaproszeni do Z S T im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wlkp. na kolejne warsztaty kulinarne prowadzone przez p. Małgorzatę Piaskowską z młodzieżą. Mieliśmy okazję nauczyć się robienia kwiatów w galaretce.Ciekawe zajęcia inspirujące każdą z nas.Podaję przepis na wykonanie takich efektownych kwiatów w galaretce na imieniny, walentynki, urodziny. Zobaczcie sami, jak nam udało się zrobić. Można skorzystać ze strony internetowej YouTube : http://oryginalnysmak.pl/gerbera-3d-w…
Przezroczysta galaretka a w niej gerbera, która również wykonana jest z galaretki 🙂 Spód to zmiksowany twaróg z wanilią, kremówką i żelatyną. Całość tworzy niezwykle smaczny i efektowny deser. Idealny na specjalne okazje np. walentynki lub urodziny. Goście na pewno będą zachwyceni. Gerberę zrobiłam za pomocą strzykawki z igłą. Może wydawać się to bardzo skomplikowane, ale tak na prawdę wcale takie nie jest. Jeżeli sposób wykonania deseru nie wytłumaczyłam dość klarownie, to zachęcam do obejrzenia mojego filmiku
Składniki (na 4 porcje):
2 galaretki przezroczyste „Winiary”
Gerbera:
3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
1/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
barwniki spożywcze: różowy, czarny
Sernikowy spód:
250 g zmielonego twarogu
1 szklanka śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
Dodatkowo:
Strzykawka, igła
4 salaterki lub pucharki do lodów
Przygotowanie:
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wlewamy do salaterek (około 3/4 wysokości). Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Gerbera:Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i mleko. Dodajemy cukier i żelatynę. Podgrzewamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy! Następnie przelewamy do trzech miseczek, mniej więcej w proporcjach 1/4 : 1/4 : 1/2. Największą część barwimy odrobiną różowego barwnika spożywczego. Do kolejnej dodajemy trochę więcej różowego, natomiast do ostatniej dodajemy kolor czarny i różowy.
Na środku galaretki za pomocą malutkiej łyżeczki zanurzonej we wrzątku, wydrążamy małe wgłębienie (około 0,5 cm głębokości).