Jesteś tutaj:
Strona Główna
❯ Kącik kulinarny
← Powrót do strony głównej
Przepis na makowiec kol. Janki Pawłowskiej
2 blaszki 4 makowce
1 kg + 2 szklanki mąki tortowej
1 kostka Kasi
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka proszku
6 łyżek czubatych cukru
5 jajek + 2 żółtka
olejek lub cukier waniliowy
10 dag drożdży
Wykonanie;
1.W letnim mleku rozpuścić drożdże oraz cały cukier pozostawić do wygarowania
2. Roztopić tłuszcz dodać oliwę
3. ubić jajka
4. Do naczynia z mąką wsypać proszek, wlać letni tłuszcz, dodać oliwę, wyrośnięte drożdże, ubite jajka wymieszać
5. urobić kulę jak na makaron
6. Podzielić ciasto na 4 części i każdą kulę włożyć do oddzielnego woreczka plastikowego
7. Wszystkie woreczki włożyć do miski z zimną wodą na 1 godzinę.
8. Po godzinie wyjmować po jednym woreczku, na blacie posypanym mąką rozwałkować prostokąt na szerokość foremki
9. Na ciasto rozłożyć mak i zawijać w rulon.
10. to samo powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta
11. Posypać kruszonką i odstawić do ponownego wygarowania na 30 min
12. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika tem. 2000 C na około 20 - 25 min czasami dłużej /zależy od piekarnika/
13. Po ostudzeniu polukrować.
Mak
1 puszka gotowego maku
Życzę smacznego i udanego wypieku
Kotlety omlety - Przepis kol. Ulki J.
Fuczki - z kiszonej kapusty
Czytaj całość artykułu "Bieszczackie placki"


Jabłka w cieście - przepis kol. Jadzi C.
6 -8 jabłek
2 łyżki masła
3 żółtka
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
1,5 szklanki maki wrocławskiej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek śmietany lub mleka
Jabłka: obieramy, wydrążamy środek , kroimy na ok. 1 cm plastry, przesypujemy cukrem waniliowym i skrapiamy alkoholem - zostawiamy na ok. 2 godz.
Ciasto: masło rozpuszczamy, studzimy, dodajemy 3 żółtka, sól, cukier waniliowy, śmietanę lub mleka, zlewamy sok od jabłek, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, moczymy w tym jabłka i smażymy.
Tatar z awokado:
3 awokado
3 czerwone cebule
3 ogórki kiszone
sól, pieprz
magii w płynie
Rolada z indyka:
1 kg fileta z indyka
1/2 kubka 30% śmietanki (ok. 160 ml)
½ paczki żelatyny
½ łyżki soli peklowej
Przyprawy : sól , pieprz, zioła ( można dodać np. koperek, zieloną pietruszkę, paprykę wg uznania)
Sposób przygotowania:
Filet podzielić na połowę:
Połowę zmielić , a drugą połowę pokroić w kostkę. Zmieloną część przyprawić, dodać śmietankę i wyrobić. Następnie dodać filet pokrojony w kostkę, wyrobić, dodając ½ paczki suchej żelatyny - wymieszać. Uformować wałek włożyć do rękawa do pieczenia , zawinąć w cukierek.
Piec w nagrzanym piekarniku 1800 C ok. 35 - 40 min. Roladę wystudzić i pokroić. Można podawać na ciepło lub na zimno z sosami : czosnkowym. Koperkowym wg uznania. Smacznego.
Antygrypina do picia:
1 ząbek czosnku
1 mała obrana cytryna bez pestek
2 czubate łyżki miodu
1 obrany grejpfrut przekrojony na 2 połówki ( pestek nie usuwać) działają jak cistrosept
800 g wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Miksować 1,5 sek na najwyższych obrotach.
Uzupełnić wodą, wymieszać. Gotowe. Doskonały na przeziębienie, wtedy pić na ciepło gotowy napój podgrzać. Czas 3 min. Temp.50 0 C. Działa jak antybiotyk.
Zupa krem z selera naciowego
Składniki:
500 g selera naciowego, pokrojonego na mniejsze kawałki
1 średnia cebula
15 g masła
700 g wody
1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
80 g sera gorgonzoli lub rokpol
100 ml śmietanki
grzaneczki
Przygotowanie:
1.Cebulę rozdrabniamy , dodajemy masło i podsmażamy 2 min.
2.Dodajemy seler i podsmażamy 2 min.
3.Dodajemy wodę, kostkę , przyprawę uniwersalną, sól i pieprz. Gotujemy 25 min.
4.Miksujemy
5.Dodajemy ser i śmietanę i mieszamy i delikatnie zmiksować
6.Podajemy z grzankami
Smacznego



2 lutego br. grupa seniorów została zaproszona do Zespołu Szkół Technicznych im. E. Kwiatkowskiego na warsztaty kulinarne - Mączne pyszności - pierogi. Zajęcia prowadziła p. Małgorzata Piaskowska nauczyciel Technikum żywienia i usług gastronomicznych tejże szkoły. Zajęcia były prowadzone razem z uczniami. Uczestnicy warsztatów poznali przepisy na lepienie ciasta na pierogi. Są różne metody , rodzaje farszów, rodzaje mąki i tradycje związane z lepieniem pierogów. Pod fachowym okiem p. prof. i filmu lepiłyśmy pierogi. Młodzież przygotowała farsz serowy i gotowała je. Wspólna degustacja z dyrektor Zespołu Szkół p. mgr Anną Matysiak i uczniami była podsumowaniem wspólnej pracy. Sprzęt i profesjonalnie wyposażona kuchnia tej szkoły to priorytet.
Za gościnność i integrację z młodzieżą seniorzy serdecznie dziękują.
Zapraszamy na Youtube
























ul. Powstańców Chocieszyńskich 23 F
62-065 Grodzisk Wielkopolski
tel. (61)227-12-20, (61)227-12-21